top of page

«Φωτογραφίεσ του νου» Στη Συρο

Τίτλος προγράμματος: «Φωτογραφίες του νου»


Περίληψη προγράμματος


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Φωτογραφίες του νου» σχεδιάστηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης σε συνεργασία με την ομάδα «Artποιώ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων στο νησί της Σύρου και απευθύνεται σε παιδιά 9-12 ετών. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση με καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (εικαστική φωτογραφία, installation), όπου μία κοινή φωτογραφία μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Αρχικά αποτυπώνεται μέσω φωτογραφικής λήψης, ο ρεαλιστικός μας κόσμος, γίνεται συζήτηση επί αυτού, τι θα θέλαμε να αλλάξουμε και γιατί, και αφού εκτυπωθούν οι φωτογραφίες, τα παιδιά τις μετατρέπουν σε φωτογραφίες του νου τους. Μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, σε συνδυασμό με τις εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, σχέδιο, κολάζ) επιχειρείται η καλλιτεχνική και συναισθηματική έκφραση των συμμετεχόντων με απώτερο σκοπό την αποκρυστάλλωση των βαθύτερων σκέψεων για το πως φαντάζονται τον κόσμο γύρω τους, δημιουργώντας τελικά ένα προσωπικό εικαστικό έργο, μία εικαστική φωτογραφία. Εν συνεχεία θα δημιουργηθεί ένα installation από κοινού, χρησιμοποιώντας τις εικαστικές φωτογραφίες των συμμετεχόντων όπου και θα παραμείνει στο χώρο του μουσείου σαν έκθεμα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, του οποίου οι εκθέσεις παρουσιάζουν ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Η βιομηχανική ανάπτυξη στη Σύρο επίδρασε αποφασιστικά στη μετάλλαξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και γενικότερα στην ιστορική εξέλιξη του τόπου. Με αφορμή λοιπόν τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τόπο και της συναφούς επίδρασής της στο φυσικό περιβάλλον, θα επιχειρήσουμε να δούμε πως αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες τη συγκεκριμένη αισθητική και πως θα μετασχηματιστεί μετέπειτα στην εκάστοτε φωτογραφία του μυαλού τους. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορες καλλιτεχνικές επιρροές (μοντερνισμός, ντανταϊσμός, pop art) ώστε να αντιληφθούν το εκάστοτε καλλιτεχνικό ρεύμα και να μπορέσουν το αποτυπώσουν στις εικόνες τους.



Σκοπός του προγράμματος :


Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες μέσα από μία σειρά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Αρχικά μέσα από το μικρόκοσμο του φωτογραφικού φακού θα γίνει καταγραφή του κόσμου, της πόλης, της γειτονιάς όπου ζούνε, σε επιμέρους εικόνες, παρατηρώντας και καταγράφοντας λεπτομέρειες που έχουν σημασία για τους ίδιους αλλά δεν είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα, αξιοποιώντας σε καλλιτεχνικό επίπεδο το σύνηθες, το καθημερινό φυσικό και βιομηχανικό περιβάλλον. Το φως, τα χρώματα, οι υφές του περιβάλλοντος μοιάζουν διαφορετικά όταν απομονώνονται, αναλύονται και παρατηρούνται εστιασμένα και παράλληλα ελεύθερα. Συλλέγοντας και καταγράφοντας (φωτογραφίζοντας) συναισθηματικές μνήμες και εικόνες, οι συμμετέχοντες θα αποπειραθούν να ζωντανέψουν τον προσωπικό τους κόσμο επεμβαίνοντας εικαστικά σε τυπωμένες φωτογραφίες που τραβήξαν οι ίδιοι. Με αυτό τον τρόπο εμπλέκονται βιωματικά σε μία καλλιτεχνική διαδικασία έκφρασης, ενώ υπάρχει αλληλεπίδραση και κριτική σχετικά με τις ανάγκες αλλαγής του τοπικού περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η εικαστική σύνθεση των επιμέρους εικόνων σε συνδυασμό με την εικαστική έκφραση και σκέψη, συναντιέται με έννοιες όπως αυτή της ομαδικότητας και του πνεύματος συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων, καθώς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (εικαστική φωτογραφία, Installation). Ωστόσο θα αναδειχθούν ζητήματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι ο προβληματισμός των συμμετεχόντων μέσω της εικαστικής έκφρασης αναφορικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής και να αναλογιστούν πως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων. Θα γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν οι σύγχρονες μορφές τέχνης (εικαστική φωτογραφία, installation) στο πολιτιστικο-βιομηχανικό παρελθόν του τόπου, μεταφέροντας τις μνήμες μέσω φωτογραφικού υλικού στο σήμερα, καθιστώντας το αντιληπτό τόσο στα παιδιά που θα εμπλακούν σε αυτή τη δράση, όσο και στους επισκέπτες που θα έρθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών.

Οι επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την προστασία και ασφάλεια της υγείας των συμμετεχόντων.



Βασικά στοιχεία του προγράμματος:

Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων: 9-12 ετών

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά

Χρόνος διεξαγωγής: 13-14 και 20-21 Μαΐου του τρέχοντος έτους

Σύνολο Project: 2

Χρονική διάρκεια ανά project: 2 ημέρες / 320’ λεπτά

(140΄ λεπτά την πρώτη μέρα και 180΄ λεπτά τη δεύτερη)

Τόπος διεξαγωγής: Ελλάδα, Σύρος

Χώρος διεξαγωγής : Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Προφίλ συμμετεχόντων: Δεν προτείνεται/ απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο προφίλ για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες.


ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: εικαστική φωτογραφία, καλλιτεχνική έκφραση, εικαστικές τέχνες, εικαστική δραστηριότητα, ευζήν, installation


bottom of page