top of page

«Παιχνιδοποιω» τα ΣαβΒατα

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Δράσεων ΑRTποιώ σχεδίασε το πρόγραμμα «Παιχνιδοποιώ» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Δημιουργικά εργαστήρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα θα διεξάγονται κάθε Σάββατο πρωί, για την περίοδο Οκτώβριος –Μάιος 2022, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου και στην Αίθουσα Δημοτικών σφαγείων, στον Ταύρο.



Στόχος μας είναι μία διαφορετική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της τέχνης, προωθώντας την δημιουργικότητα και την φαντασία. Μέσα από το μαγικό ταξίδι του παιχνιδιού θα εξερευνήσουμε νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παιδιά Δημοτικού ηλικίας 5-12 ετών και θα παρέχεται δωρεάν. Σε όλα τα προγράμματα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.


Βασικά στοιχεία του Προγράμματος:


Ημέρες διεξαγωγής : Κάθε Σάββατο για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος –Μάιος 2022

Ώρες προγράμματος: 10:00- 12:00

Χώροι διεξαγωγής : Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

: Αίθουσα Δημοτικών σφαγείων, Ταύρος

Ηλικίες παιδιών : 5-12 ετών

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 15 παιδιά ανά εργαστήρι


Ειδικότερα το πρόγραμμα δράσεων θα περιλαμβάνει:


Θεατρικό παιχνίδι : Στο εργαστήρι αυτό το παιδί γνωρίζει τη τέχνη του θεάτρου και τον τρόπο να εκφράζεται μέσα από αυτή. Το συμβολικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η ανάπτυξη νέων μορφών έκφρασης είναι κάποια από τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην θεατρική αγωγή. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί ανακαλύπτει, προβληματίζεται, πειραματίζεται, εξερευνά και τελικά αντιλαμβάνεται καλύτερα τον εαυτό του.

Μουσικοκινητική: Στο συγκεκριμένο εργαστήρι μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής του Orff, θα προσεγγίσουμε τα στοιχεία της μουσικής, του λόγου και της κίνησης και θα τα εντάξουμε στην μαγεία του ρυθμού. Έτσι το παιδί μέσω από μία σειρά ασκήσεων καλλιεργεί το αίσθημα της παρατηρητικότητας, της αντίδρασης και τελικά την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης. Επίσης έχει θετική επίδραση στον ψυχικό, πνευματικό αλλά και σωματικό κόσμο του παιδιού αφού εκφράζεται ολόπλευρα, ενισχύοντας παράλληλα την φαντασία του μέσω του αυτοσχεδιασμού.

Εικαστικά: Πρόκειται για ένα εργαστήρι κατά το όποιο τα παιδιά κάθε ηλικίας θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από την ελληνική τέχνη ανά τους αιώνες αλλά και από τη μοντέρνα τέχνη. Συγκεκριμένα θα έρθουν σε επαφή με την αρχαία ελληνική τέχνη (κατασκευάζοντας αγγεία , παιχνίδια , μάσκες , κοσμήματα), τη βυζαντινή (κατασκευάζοντας ψηφιδωτά με απλά υλικά , ζωγραφίζοντας ) αλλά και τη μοντέρνα τέχνη (ζωγραφική σύμφωνα με τα έργα του Μονές, Πικάσο, Ματίς, κολάζ, γλυπτική)

Εργαστήρι πηλού: Στο εργαστήρι πηλού θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι δημιουργίας με συνοδοιπόρο ένα φυσικό υλικό της μάνας γης, τον πηλό. Η άμορφη μάζα πηλού θα μεταμορφωθεί με ποικίλες τεχνικές σε χρηστικά αντικείμενα, γλυπτά από κούκλες αλλά και αφαιρετικές δημιουργίες. Απώτερος στόχος είναι η καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών μέσα από την δημιουργική αυτή διαδικασία.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Σκοπός του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών και η απόκτηση φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες (κατασκευές από ανανεώσιμα υλικά, παιχνίδια, εικαστικά, origami) οι μαθητές θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις οικολογίας, θα κατανοήσουν καλύτερα τα φυσικά φαινόμενα και τους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ασκήσει πιέσεις στη φύση (Ενδεικτικά προγράμματα: “Zero Waste”, «Αειφόρα Πόλη ή Τσιμεντούπολη», Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού με χάρτες και γρίφους ).

Δραστηριότητες δημιουργικού παιχνιδιού: Στο εργαστήρι του δημιουργικού παιχνιδιού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα ίδια παιχνίδια τα οποία θα πλαισιώσουν με κανόνες, έχοντας κατευθυντήριες γραμμές από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης θα παίξουν παιχνίδια που αναπτύσσουν τη φαντασία, καλλιεργούν το πνεύμα συνεργασίας και αναπτύσσουν στρατηγικές ικανότητες. Εργαστήρι για μικρούς αρχιτέκτονες: Το Εργαστήρι για Μικρούς Αρχιτέκτονες έχει στόχο να εμπνεύσει το δημιουργικό τρόπο σκέψης των παιδιών. Μέσα από τα εργαστήριά μας τα παιδιά βιώνουν εμπειρικά και μελετούν το περιβάλλον, από τα υλικά του πεζοδρομίου και τον ρυθμό μιας πρόσοψης έως τα οργανικά σχήματα και τους χώρους στη φύση.

Δημιουργική γραφή: Η δημιουργική γραφή αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μορφή καλλιτεχνικής δραστηριότητας, η οποία επιτρέπει την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια όλων των νοητικών δυνατοτήτων. Στα πλαίσια του εργαστηρίου της δημιουργικής γραφής, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους παραμύθια ή τα δικά τους κόμικς. Κουκλοθέατρο : Το Κουκλοθέατρο είναι πολλές τέχνες μαζί ( Εικαστικά- κατασκευή της κούκλα, μουσική, σενάριο διασκευή ή συγγραφή/ κίνηση χορό, θέατρο υποκριτική). Η κούκλα επιτρέπει την παρουσίαση σκέψεων και συναισθημάτων που αλλιώς θα έμεναν άδηλα. Απώτερος σκοπός του εργαστηρίου είναι να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με αυτή τη μορφή τέχνης ως «ηθοποιοί» και όχι ως θεατές, δημιουργώντας τις δικές τους παραστάσεις, (κατασκευάζοντας διαφόρων τύπου κούκλες, γράφοντας το σενάριο ή διασκευάζοντας ένα παραμύθι της αρέσκειάς τους, πλαισιώνοντας την παράσταση με τους κατάλληλους ήχους).

Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής: Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας αναλαμβάνουν τον ρόλο του επιστήμονα πραγματοποιώντας πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης με σκοπό την ανακάλυψη του κόσμου που μας περιβάλλει. Η χρήση απλών καθημερινών υλικών συμβάλλει καθοριστικά στην εστίαση των παιδιών στο φαινόμενο που εξετάζουν, ενώ παράλληλα απομυθοποιούνται τα όργανα και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως στα εργαστήρια πειραματικής φυσικής. Η θεματική των εργαστηρίων θα είναι διαφορετική κάθε εβδομάδα η κάθε μήνα ανάλογα με το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το εκάστοτε εργαστήρι.

Με εργαλεία την φαντασία και την έμφυτη δημιουργικότητα, τα παιδιά καλούνται να αναπτύξουν την γλωσσική τους έκφραση και τις γνωστικές λειτουργίες εκείνες που στοχεύουν στην ικανότητα σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων. Παράλληλα εξασκούν την έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, καθώς και την ενίσχυση στάσεων και συμπεριφορών σεβασμού προς καθετί διαφορετικό.

bottom of page