top of page
  • Facebook
  • Instagram

Zero waste στην τέχνη (ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ)

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Zero waste στην τέχνη» ταξιδεύει στην πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων .


Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση με καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (installation, trash art), η οποία αφενός προωθεί τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων ως μια ριζική στρατηγική για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αφετέρου επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εικαστικής έκφρασης των συμμετεχόντων.



Τίτλος προγράμματος: «ZeroWaste στη Τέχνη»


Περίληψη προγράμματος


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Zero waste στη τέχνη» σχεδιάστηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα «Artποιώ», αποσκοπώντας στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά και της βιομηχανικής ιστορίας της Σύρου. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση με καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (installation, trash art), η οποία αφενός προωθεί τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων ως μια ριζική στρατηγική για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αφετέρου επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εικαστικής έκφρασης των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου, του οποίου οι εκθέσεις παρουσιάζουν ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Η βιομηχανική ανάπτυξη στη Σύρο επέδρασε αποφασιστικά στην μετάλλαξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και γενικότερα στη ιστορική εξέλιξη του τόπου. Με αφορμή λοιπόν τη βιομηχανική ανάπτυξη στον τόπο και της συναφούς επίδρασής της στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο οικοσύστημα, θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων και στην κατανόηση της έννοιας της βιωσιμότητας, μέσα από μορφές τέχνης που προωθούν τη μηδενική σπατάλη (trash art).


Σκοπός του προγράμματος :


Μέσα από την προτεινόμενη δράση θα αναδειχθούν ζητήματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως αυτή της ομαδικότητας και του πνεύματος συνεργασίας, της επίλυσης προβλημάτων, καθώς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας (Installation, trash art). Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η εκκίνηση της συζήτησης γύρω από τη μηδενική παραγωγή απορριμάτων (Zero Waste), μέσα από την κατασκευή έργων που προκαλούν σκέψεις για τα οικοσυστήματα των ελληνικών θαλασσών (την ενεργειακή κατανάλωση και το μέλλον των απορριμμάτων, τόσο στα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε αυτό, όσο και στους επισκέπτες που θα έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική παραγωγή των παιδιών.

Οι επιμέρους καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την προστασία και ασφάλεια της υγείας των συμμετεχόντων.


Βασικά στοιχεία του προγράμματος:

Ηλικιακή ομάδα συμμετεχόντων: 9-12 ετών

Αριθμό συμμετεχόντων: 20 παιδιά (5 παιδιά ανά ομάδα)

Χρόνος διεξαγωγής: Μαίος, Ιούνιος του τρέχοντος έτους

Σύνολο project: 2

Χρονική διάρκεια ανά project: 2 ημέρες / 360’ λεπτά

(180΄ λεπτά την πρώτη μέρα και 180΄ λεπτά τη δεύτερη)

Τόπος διεξαγωγής: Ελλάδα, Σύρος

Χώρος διεξαγωγής : Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου

Προφίλ συμμετεχόντων: Δεν προτείνεται/ απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο προφίλ για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ : περιβαλλοντική εκπαίδευση, βιωσιμότητα, θαλάσσια ρύπανση ,συμμετοχή, zero west (μηδενική σπατάλη), installation, trash art

Comments


bottom of page